
COMMERCIAL INSURANCE

EMPLOYEE BENEFITS 

PERSONAL INSURANCE

RISK MANAGEMENT 

SURETY 

Q&A FROM ASSUREX GLOBAL WEBINAR

ALASKA  //  OREGON  //  WASHINGTON			    800.457.0220      //      www.psfinc.com

Q.Q 95% of employees or FTE's? A.A Penalties under §4980H(a) apply if an applicable large employer - 50 or more 
full-time equivalents (FTEs) - fails to offer coverage to 95% of full-time employees 
(those averaging 30 or more hours of service per week).

Q.Q A full-time employee for the purpose 
of medical and other benefits is an 
employee who works a minimum 
of thirty hours per week. If a part-
time employee works more than 30 
hours or a full-time employee who 
works more than 30 hours. How do 
you determine benefits eligibility? 
Please clarify. 

A.A Under § 4980H, which applies to applicable large employers - those that average 
50 or more full-time equivalents (FTEs) in the previous calendar year - full-time is 
defined as averaging 30 or more hours of service per week (or 130 or more per 
month). An employer may use the monthly measurement method or the look-
back measurement method to determine full-time status. 

Q.Q Does offer of coverage need to 
be made for Temporary full time 
employee with short, predetermined 
employment period?

A.A Assuming you are asking on behalf of an applicable large employer (50 or more 
FTEs) subject to §4980H offer of coverage requirements… In general, there are 
no special rules/exemptions for short-term or temporary employees. A temporary 
employee who works full-time hours needs to be treated just like any other full-time 
employee and offered coverage accordingly to avoid potential penalties under 
§4980H. This is the case unless the temporary employee may be categorized as 
“seasonal” and the employer is using the look-back measurement method.

Seasonal employee” is defined as an employee in a position for which the 
customary annual employment is six months or less. The reference to cus-
tomary means that by the nature of the position an employee in this position 
typically works for a period of six months or less, and that period should 
begin each calendar year in approximately the same part of the year, such as 
summer or winter.

If the employer is using the look-back measurement method and these employees 
meet the definition of seasonal, they will be considered part-time and no offer of 
coverage is required. 

However, if the position does not fit the definition of seasonal, or the employer 
uses the monthly measurement method, then generally the employee is consid-
ered full-time in any month the employee achieves 130 or more hours of service 
and coverage would need to be offered after the plan waiting period to avoid 
potential penalties. 

Keep in mind that offering to 95% of full-time employees avoids the bigger 
penalty under §4980H(a). So if these temporary employees make up a small 
percentage (2-3%) of the total full-time employee count, the employer could 
choose not to offer coverage and take a risk of penalty under §4980H(b) for any 
that are enrolled through a public Exchange and receiving a tax subsidy ($270/
month for 2016).

MAKING SENSE OF THE EMPLOYEE CLASSIFICATION PUZZLE
APRIL 28, 2016



COMMERCIAL INSURANCE

EMPLOYEE BENEFITS 

PERSONAL INSURANCE

RISK MANAGEMENT 

SURETY 

2Q&A FROM ASSUREX GLOBAL WEBINAR  //  MAKING SENSE OF THE EMPLOYEE CLASSIFICATION PUZZLE

Q.Q For a temporary employee hire in 
a nonprofit agency and is under a 
probationary period for 6 months... 
Would agency have to make offer for 
insurance before the 90 day period? 

A.A The waiting period rules generally require that any employees that meet the plan 
eligibility rules must be offered coverage no later than the 91st calendar day 
unless the employer is using an initial measurement period, 1-month orientation 
period or cumulative hours of service requirement (which can’t exceed 1200 
hours of service).   The only way to get around this if the employee meets the 
plan eligibility rules is to exclude temporary employees/interns from eligibility 
completely.  

NOTE - in order to ensure compliance with both §4980H rules (for applicable 
large employers) and the waiting period rules, if an employee meets the plan 
eligibility rules, the client should make sure coverage is effective no later than 1st 
of the 4th month following the date of hire for those hired as full-time.

Q.Q Hello: regarding FMLA, the law 
states the employer must have at 
least 50 employees to be able to 
offer the FMLA benefit. We are 
at 44 employees but are part of a 
much larger group which goes with 
a different name, In addition we 
have subsidiaries all over the world. 
With this information, this office (44 
employees) qualify to provide the 
FMLA benefit? 

A.A The FMLA does not specifically refer to §414 rules or apply any controlled 
group-type concept; however, DOL guidance indicates that separate entities 
will be deemed to be part of a single employer if they are considered to be 
“joint employers” or “successors in interest”.  There is also another standard 
called “integrated employer”.   Both standards are somewhat subjective, but 
for the purpose of determining if the employer is subject to FMLA, the inte-
grated employer test is most important (and therefore employees aggregated 
in determining the 50 threshold).

A determination of whether or not separate entities are an integrated employer 
is not determined by reviewing the entire relationship in its totality. Factors 
considered in determining whether two or more entities are an integrated 
employer include:

•	 Common management;

•	 Interrelation between operations;

•	  Centralized control of labor relations; and

•	 Degree of common ownership/financial control.

We typically advise employers to have the company structure reviewed by an 
employment law attorney experienced in FMLA to determine if the companies 
need to be treated as a single employer.
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Q.Q How are things handled when a 
staffing agency or temp agency is 
involved?

A.A "The common law employer is required to make an offer of coverage under 
§4980H and handle reporting for full-time employees.   The determination of 
who is the common law employer can be difficult between a staffing agency and 
a contracting company.  It is possible the contract between the employer and 
the staffing agency will designate who is considered the common law employer, 
but if not, it will be necessary to discuss and potentially get some advice from an 
employment law attorney based on the circumstances. 

COMMON LAW EMPLOYER – CONTRACTING COMPANY
If the contracting company is the common law employer (rather than the staffing 
agency), the contracting company must track hours of service in the same way 
it does for any other employees and is responsible for offering coverage if the 
employee is full-time.  However, one possible way to satisfy the requirement for 
an offer of coverage is to have it offered through the staffing agency on behalf of 
the contracting company; and the fee paid for the employee must be increased 
accordingly.  See the language from the final rules below: 

“...an offer of coverage to an employee performing services for an employer 
that is a client of a professional employer organization or other staffing firm (in 
the typical case in which the professional employer organization or staffing firm 
is not the common law employer of the individual) (referred to in this section 
IX.B of the preamble as a “staffing firm”) made by the staffing firm on behalf of 
the client employer under a plan established or maintained by the staffing firm, 
is treated as an offer of coverage made by the client employer for purposes of 
§4980H. For this purpose, an offer of coverage is treated as made on behalf of a 
client employer only if the fee the client employer would pay to the staffing firm 
for an employee enrolled in health coverage under the plan is higher than the fee 
the client employer would pay to the staffing firm for the same employee if the 
employee did not enroll in health coverage under the plan.”

Ultimately, if coverage is not offered that meets §4980H requirements, it would 
be the contracting company, not the staffing agency, that would be on the hook 
for any potential penalties.  And regardless, it would be the contracting company 
that is on the hook for reporting via Form 1095-C for such employee.

COMMON LAW EMPLOYER – STAFFING AGENCY
If the staffing agency is the common law employer (rather than the contracting 
company), then the staffing agency is responsible for tracking hours of service 
and offering coverage if the employee is full-time.   Generally, the same rules 
apply to staffing agencies as to any other employers when tracking hours of 
service on either a monthly basis or using the look-back measurement method 
and offering coverage to those employees determined to be full-time.
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Q.Q Is the ACA the greatest catalyst for 
the recent change in this focus on 
employee status?

A.A In general, employers (of any size) are not obligated to offer benefits to indepen-
dent contractors. But we warn employers to be careful as there is often misclassi-
fication in this area. Unfortunately, the ultimate distinction between "employee" 
and "independent contractor" is far from black or white. It would be advisable to 
work with an employment law attorney if there is any question as to the relation-
ship. Both the Fair Labor Standards Act (FLSA) and IRS rules contain requirements 
and restrictions as to who can be treated as an independent contractor versus 
an employee...One of the main considerations is who “controls” the individual's 
actions.  We are aware that the IRS and DOL are in the middle of a massive effort 
to identify employers who misclassify individuals as independent contractors 
when they should actually be treated as employees. This initiative has nothing 
to do with the ACA, as it was launched a prior to the ACA's implementation; 
however, the ACA gives employers one more reason to be careful about who 
they call an independent contractor, because if misclassified, the employer may 
owe penalties under the shared responsibility rules for employers on top of the 
risk for paying back wages, tax penalties and fines under FLSA and IRS rules. 
Common law employee status is critical for several purposes beyond the ACA.

Q.Q My company has less than 50 FTEs. 
Am I required to offer benefits to 
our FTEs?

A.A Employers averaging less than 50 full-time equivalents (FTEs) in the previous 
calendar year are not required to offer coverage to full-time employees as 
required under §4980H. So unless applicable state law requires otherwise, 
small employers (less than 50 FTEs) are not required to offer coverage.

Q.Q So 1099 employees would be con-
sidered counted for ACA reasons 
and over 50 employees need to be 
offered minimal credible coverage 
that meets the 9.5% income test.

A.A No. If an individual is correctly labeled as an independent contractor (receives 
a 1099), the individual is not counted for purposes of §4980H and would not 
require an offer of coverage to avoid potential penalties.

Q.Q Would you say the word "con-
tractor" and "temporary" are 
interchangeable for the purposes 
of this conversation? Or is there a 
difference? 

A.A Temporary, short-term, intern, contractor…the terms are all used broadly and 
sometimes interchangeably for a variety of different positions. What's important 
is whether the individual needs to be treated as an employee for a variety of 
purposes, including ACA compliance. 
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Q.Q Just finished listening to the webinar 
and have one question.   We have 
employees labeled as substitutes 
and they work the hours that they 
want to work and it may be 10 hours 
per week and it could be 50 hours 
per week. Are we required to offer 
them insurance? If we offer them 
insurance and they don’t work the 
full hours to be able to deduct their 
insurance premium, it could be a 
bookkeeping nightmare to try to 
collect the premiums from them if 
they don’t work for a full pay period. 

A.A If this involves an applicable large employer (50 or more FTEs), §4980H rules 
require an offer of coverage for any employee that is considered full-time (aver-
ages 30 or more hours of service per week). The employer may measure full-time 
status either on a monthly basis or using the look-back measurement method. 
For a variable hour position such as the one described, depending upon how 
many there are, it may be beneficial to use the look-back measurement method, 
which would allow the hours to be averaged over up to 12 months. Ultimately, 
if the employee is considered full-time, coverage would need to be offered to 
avoid potential penalties. 

If an offer of coverage is required to an employee that is not actively at work 
or receiving a paycheck (or doesn’t have enough in the paycheck to cover the 
employee contribution), it will be necessary to have a process for obtaining the 
employee contribution. The employer really has flexibility in how it ultimately 
decides to handle this process, but should put a process in place so that it 
can be properly communicated and enforced on a uniform basis. Ultimately, if 
the employee fails to make the employee contribution in accordance with the 
employer’s policy, there is no requirement to continue to offer coverage. And 
further, if coverage is terminated due to nonpayment, there is generally no right 
to COBRA continuation coverage.

Q.Q What does "common law" employee 
mean?

A.A Specifically for purposes of §4980H, an employee does not include a sole pro-
prietor, partner in a partnership, a 2% or more shareholder in an S-Corp or a 
leased employee (independent contractor).

Q.Q If we do a 12 month look back and 
our teacher aides are employed for 
6.5 hpd for the school year, can we 
average their hours over a 42 week 
year. The are off all summer and two 
other weeks during the school year?

A.A There are special rules for educational organizations using the look-back 
measurement method which require the employer to either exclude the 
employment break period (i.e. period of 4 or more weeks with no hours of 
service) or impute hours of service when measuring to prevent those employees 
that generally work full-time hours during the school year to be considered 
part-time. And for any employees that average full-time hours during the 
measurement period, they would be considered full-time for the entire stability 
period (e.g. plan year), even during summer months when they may have a 
reduction in hours or no hours at all. 
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