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Section 139 allows employers to provide their employees 
with tax-favored disaster relief funds for certain unreimbursed 
expenses. The payments are tax-free (not subject to income or 
employment taxes) for both the employer and the employee.

Q: What is considered a qualified disaster?

A presidentially declared disaster warranting federal 
assistance under the Stafford Act.

Q: �What can the funds be used for?

To be excluded from income, payments must be for 
a qualified disaster relief payment. These payments 
cover “reasonable and necessary” expenses:

•	 Personal, family, living, or funeral expenses that 
are incurred because of the disaster

•	 This includes the expenses incurred if evacuated 
due to a coming disaster

•	 Expenses incurred for the repair or rehabilitation 
of a personal residence or repair or replacement 
of its contents, to the extent that the need for 
such repair, rehabilitation, or replacement is 
attributable to the qualified disaster.

The IRS has not issued specific guidance regarding 
what type of expenses would be reimbursed for the 
COVID-19 pandemic; however, the underlying purpose 
of section 139 suggests that there are several categories 
of expenses that would be eligible, like:

•	 Medical expenses not covered by insurance 
(COVID-19-related copays, deductibles, over-the-
counter medications)

•	 Health-related expenses (hand sanitizer, face 
masks, sanitizing cleaning products)

•	 Dependent care expenses due to school/place of 
care closings

•	 Tutoring and home-schooling related expenses due 
to school closures (internet, computers to directly 
aid education, online education applications)

•	 Working-from-home expenses (cost of a personal 
computer, printer, supplies, internet services)

•	 Incremental utility costs due to working from home

•	 Critical care and funeral expenses for an employee 
or their family due to COVID-19

•	 Counseling

•	 Temporary housing

•	 Non-perishable foods for reserve

•	 Additional travel/food expense for a returning student

The funds cannot be used for:

•	 Items covered by insurance or other sources

•	 Nonessential items, luxury items, decorative items, 
and services 

•	 Payments for lost income or compensation

Q: �Do you need a plan document or policy for a 
disaster relief program?

These are not ERISA plans, so there is no requirement that 
the employer’s disaster relief program be established in 
writing. However, we recommend that employers create 
a plan document or policy that outlines their intent in the 
event of a disaster. This document could include items 
as simple as:

•	 Who is eligible for the funds (full-time, part-time, 
family members)
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•	 What the funds can be used for (as broad as section 
139 allowed expenses or narrower if preferred)

•	 A statement that he eligibility for the funds is in 
accordance with the section 139 requirements 
(federally declared disasters, or where government 
funds are being provided for relief) 

•	 The most the employer would pay for a single 
disaster (not required; there are no limits except 
that the amount be reasonable)

•	 How the employees can access the funds and 
method of payment

•	 Who is administering the program

•	 How long the program will last (beginning and 
end date)

•	 A statement about the employer reserving the 
right to change or terminate the program at any 
time, at their sole discretion

Q: �Do your employees have to submit receipts or 
proof of their expenses when requesting funds?

Section 139 requires little or nothing in the way of 
recordkeeping or substantiation. However, you will 
still want to maintain adequate records to support the 
payments. A best practice would be to collect receipts (if 
available) or some type of written confirmation that the 
employee incurred qualified expenses (like an affidavit 
or claim form).

Q: �Do payments have to be reported on the Form 
W-2 or 1099?

No, this is not income.

 Q: �Is there a limit on how much an employer can 
payout in section 139 payments?

No, other than it must be “reasonable and necessary.”

Q: Is it OK to make reasonable set payments to all 
employees for a specific out-of-pocket expense, 
such as a work-at-home technology payment?

Yes, so long as the payment is based on reasonably 
expected expenses.

Q: �Can you create a program for just COVID-19 
and with no intent to provide ongoing funds for 
future disasters?

Yes.

DISCLAIMER

The information provided here is based on the Washington 
PFML statue, website information, benefit guides, and questions 
Parker, Smith & Feek has posed to the State. It is not intended 
to provide legal or actuarial advice. The issues and analyses 
presented here should be reviewed with outside counsel before 
serving as the basis of any legal or other decision. 

If you have more questions, contact your 
Parker, Smith & Feek account team.


