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Q.Q Do we have to offer an opt out program? We 
pay 100% of the employee premium.

A.A No, employers are not required to provide an opt-out when coverage is 
declined (waived). However, for employers who do, the opt-out should 
not be tied to the purchase of individual health coverage, and it may 
be necessary to consider it for affordability purposes under §4980H(b).

Q.Q What if we reimburse only to offset high deduct-
ible? As deductible is used we reimburse no 
matter who's services are being covered by 
that portion of the deductible.

A.A Beginning with 2017 plan years, this may be a problem if the employee 
is enrolled in single coverage under the medical plan or if expenses are 
submitted for any family members not enrolled in the medical plan. The 
guidance in 2015-87 makes it clear that the HRA may only reimburse 
qualifying medical expenses for those individuals actually enrolled in 
coverage integrated with the HRA.

Q.Q I'm fully funded, but what is an example of a 
transgender-related services?

A.A This generally refers to gender transition surgery and accompanying 
prescriptions and treatment.

Q.Q Are HSA's the same as HRA's as far as being 
used for family members that are not on the 
group medical plan?

A.A No. While beginning in 2017 HRAs may reimburse expenses only for 
individuals actually enrolled in group medical coverage integrated 
with the HRA, HSA funds may be used to reimburse qualified medical 
expenses for the account holder and any tax dependents (including the 
spouse), regardless of whether the individuals are enrolled in an HDHP.  

Q.Q What if you have EE and Children HRA cov-
erage. Then is it only to be used for EE and 
Children but not the spouse?

A.A Correct

Q.Q Can employers have an HRA for only dental 
expenses?

A.A Yes

Q.Q Are MLR rebates only for fully insured plans? A.A Yes
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Q.Q Are the rebates applicable for those covered 
by the health insurance plan in the previous 
year? If so, what happens to the premiums paid 
by employees who are no longer employed?

A.A "While the rebates are calculated based on coverage during the previ-
ous calendar year, in regard to who should receive the rebate, there is 
some flexibility. The most common approaches are:

1.	Returning the rebate to participants covered by the plan in 
the year in which the rebate is received (i.e. current plan year 
participants, including COBRA participants), or;

2.	Returning the rebate to individuals who participated in the 
plan both in the year in which the rebate is received, and 
in the year used to calculate the rebate, which may include 
terminated employees.

DOL guidance points out that it will usually not be necessary to distrib-
ute rebates to former plan participants, stating ""If [an employer] finds 
that the cost of distributing shares of a rebate to former participants 
approximates the amount of the proceeds, the fiduciary may properly 
decide to allocate the proceeds to current participants [only]…”  In most 
cases, the amount of the rebate on a per participant basis will be so 
small that the administrative cost of distributing it to former participants 
will exceed the value of the rebate."

Q.Q Can the employee portion of the MLR be 
used to pay for a new benefit program like 
an EAP?

A.A Although it is clear from the guidance that the rebate may be used 
for benefit enhancement, it is much less clear what would qualify as a 
benefit enhancement. Especially if additional programs and/or services 
might be available other than to those specifically enrolled in the plan 
for which the rebate was received, it is not clear that it would be viewed 
as an allowed distribution. In addition, benefit enhancement is often 
viewed by many as being the least favorable due to the complexity of 
making a benefit change (for what will normally be a very small “per 
participant” amount), and the increased cost to the plan in future years 
when a rebate may not be available.

Q.Q Does there have to be 100 participants 
enrolled at the same time? Are dependents 
considered participants? Does participants 
include employees who decline coverage?

A.A Group health plans subject to ERISA are generally required to submit 
an annual Form 5500 filing if the plan has 100 or more participants as 
of the first day of the plan year. The term participants considers only 
the employees or former employees enrolled in the plan, not those 
who waive, and does not consider spouses or other dependents. In 
other words, those ERISA plans with 100 or more employees or former 
employees enrolled are subject to Form 5500 reporting. Note - if the 
plan is funded (i.e. assets of the plan are segregated from the general 
assets of the employer (or sponsoring organization), generally by use 
of a trust), the plan is subject to annual reporting regardless of the 
number of participants.  
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Q.Q If an employee has coverage through a 
spouse and provides proof, can they have 
access to your company's HRA dollars?

A.A Although not addressed clearly in Notice 2015-87, which discusses the 
coordination rules for purposes of HRA reimbursements, previous guid-
ance indicates that an HRA may be integrated with another employer's 
group medical plan (e.g. through a spouse's employer) for purposes of 
satisfying health care reform requirements; therefore it is assumed that 
an HRA integrated with another employer's plan could also provide reim-
bursements for individuals enrolled in such plan. 

Q.Q In example 2, does this mean that an 
employee has to be allowed to opt out, 
even if they do not provide proof of other 
coverage?

A.A The opt-out guidance itself does not require that individuals be allowed 
to waive or decline coverage, but applicable large employers (50 or 
more FTEs) who do not allow employees the option to decline cover-
age, regardless of whether there is proof of other coverage, must be 
careful that the offer meets §4980H requirements.  §4980H rules require 
that full-time employees be provided an annual opportunity to accept 
or decline coverage; however, guidance indicates that automatic enroll-
ment will meet the offer of coverage requirements if the plan provides 
minimum value and is affordable based on the federal poverty line (i.e. 
employee contribution of approx. $95/month or less in 2016). 

Q.Q Opt-Out Credit does this only apply for self 
insured plans?

A.A No. An opt-out credit may be offered to participants under either a ful-
ly-insured plan or a self-funded plan. If the employer is an applicable 
large employer (50 or more FTEs), it may affect affordability depending 
upon how it is structured. If the opt-out is unconditional (available to all 
who waive), the amount of the credit must be added to the employee 
contribution for purposes of determining affordability. On the other 
hand, if the opt-out credit is conditional (available only to those who 
waive and provide proof of other non-individual coverage), it is not nec-
essary to add the credit to the employee contribution when determining 
affordability.

Q.Q Rebate to participants in the plan only? For 
example, we have 2 United Health Care 
plans and 1 Kaiser plan. We receive a rebate 
from UHC. Refund monies to UCH partici-
pants only? Do we need to try to figure out 
if it only one of the UHC plans, or can we 
refund flat amounts to all particpants?

A.A The MLR rebate should be distributed only to participants of the plan 
for which the rebate was received. So if the rebate is received for the 
UHC plan, only the UHC plan participants should be included in the 
distribution.
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Q.Q We occasionally have employees who are 
enrolled in individual coverage when they 
become eligible for the group coverage who 
chose to waive. Can they recieve the opt-out 
cash for waiving that coverage? We do require 
proof of coverage, should we be distinguish-
ing between group vs individual coverage?

To avoid violating health care reform rules, it is necessary to distinguish 
between individual and group coverage before providing a conditional 
opt-out credit. Employers who reimburse employees (whether on a pre-
tax or after-tax basis) for individual coverage via an opt-out credit or 
other means are in violation of health care reform rules and may face a 
penalty of up to $100 per day per affected individual.

Q.Q What about rebates for those now on COBRA? A.A Without clear guidance indicating it is okay to exclude such individuals, 
the conservative approach would be to include COBRA participants 
in the MLR rebate distribution unless the cost to distribute the rebate 
exceeds the amount of the actual rebate itself. 

Q.Q Will the Form 5500 apply to Church Plans 
in 2019?

A.A Church group health plans meeting certain requirements (as well as most 
government plans) are generally exempt from ERISA and therefore are 
not required to comply with annual Form 5500 reporting requirements. 
We're not aware of anything in the proposed rules that would change 
this exemption.

Q.Q With regard to the affordability/opt out cred-
its - we have an opt out pay out program that 
is tied to longevity for eligibility so it is not 
offered to ALL benefit eligible staff making 
it what appears to be conditional - does that 
mean it does not need to be counted when 
determining affordability? 

A.A The arrangement described does not meet the specific definition of con-
ditional for purposes of determining affordability. A "conditional opt-out" 
for purposes of determining affordability under 4980H(b) is specifically 
when the opt-out is tied to proof of other non-individual coverage.
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